Bucuria copiilor din Ratuș! Grădinița din localitate a fost renovată cu peste un milion de lei

Condiții bune pentru activitățile copiilor și pentru munca educatorilor. Grădinița din satul Ratuș a prins o nouă viață după ce a fost reparată capital datorită grantului oferit de Guvernul României. Angajații instituției se bucură că discipolii lor nu vor mai îndura frigul, iar cei mici sunt fericiți că-și vor petrece timpul în grupe colorate și frumos amenajate.

Grădinița din Ratuș a fost construită în anul 1974 și de atunci a fost reparat doar acoperișul, în 2007. În acest an, din banii oferiţi de Guvernul de la Bucureşti a fost renovată faţada, schimbat acoperişul și instalate geamuri noi. De asemenea, grădinița a fost dotată cu mobilă nouă și tehnică pentru bucătărie.

„Foarte mult am avut nevoie, activam două grupe cu sobe și se încălzeau numai grupele, în rest instituția era rece. Blocul sanitar nu aveam, copii se duceau afară, apă aveam numai rece, dar acum în proiect am adus și apă caldă, blocurile sanitare s-au renovat”, a declarat Vera Negura, director al grădiniței „Curcubeu”.

Și educatorii își amintesc cu emoții de grădinița de până la reparație.

„Aici era o sobă și aici ajutorii de educator făceau focul și ne încălzeam. Aduceam apă o încălzeam”, a menționat educatoarea Maria Onica.

„Înainte se aducea apă, nici de încălzit apă nu era, dar era numai la butelie, sistema de canalizare nu era, rola nu era. Acum e mai ușor, acum și copturi le coacem la copii. Facem micul dejun la plita ceea, aici pregătim mâncarea pentru prânz, seara coacem în rolă copturi. Asta e pentru prânz, pârjoale din bovină și piept de pui și aici cartofi pentru piure și aici ciorbă de legume, adică borș”, a explicat Tatiana Efros, bucătarul grădiniței.

Copiii sunt mulțumiți că nu vor mai fi nevoiţi să îndure frigul la grădiniţă, iar după reparație instituția arată mai frumoasă și mai colorată.

„Era mai urâtă mai dezordonată nu era așa de multe jucării colorate, erau puține jucării și rupte. Nu era așa reparație, nu era colorată nu erau perdele luxoase. Toaleta era afară și ne spălam mâinele într-o vană”, a spus o fetiță.

„-Și acum cum e grădinița?
-Mai frumoasă.
-Mai curată cu mai multe jucării cu multă muzică armonioasă, frumoasă”, a spus altă fată.

„-Eu știu că pe noi ne-a ajutat România”, a precizat un copil.

S-a arătat mulțumit de rezultatele obținute și ambasadorul Daniel Ioniță.

„Mi-a plăcut mult ceea ce am văzut aici. Ceea ce s-a făcut aici s-a făcut la standarde europene, am dorit cu acest prilej să aducem aceste standarde și în casele, inimele și sufletele locuitorilor din aceată frumoasă comună. Ne dorim ca acești copii minunați să crească în condiții bune”, a subliniat Daniel Ioniță, ambasadorul României în RM.

„Renovările au durat circa un an de zile, au fost investiții destul de mari, care totalizează suma de circa un milion 200 mii lei, 95% reprezintă contribuția Guvernului României și o contribuție locală de 50 de mii de lei. Această grădiniță a fost renovată complet, acoperiș nou, toate geamurile schimbate, este termoizolată, are un sistem nou de încălzire și dotată cu mobilier”, a specificat Mircea Eșanu, directorul Fondului de Investiții Sociale.

Primarul satului Ratuș, Petru Buzu, dar și președintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, i-au mulţumit ambasadorului pentru sprijinul oferit de Guvernul României. După renovare, numărul grupelor în grădiniţa din Ratuș a crescut de la două la patru, iar numărul copiilor care frecventa grădinița, de la 40 – la peste 80.